Morrut Roig

El morrut roig (Rhynchophorus ferrugineus) és un insecte que viu a costa de les palmeres. A la nostra zona mostra especial predilecció per la palmera canària i la datilera, encara que també s’han constatat casos d’infestació de palmeres washingtònies. Aquest insecte viu i s’alimenta a l’interior de les bases de les fulles i a l’interior del tronc, per la qual cosa és difícil de detectar fins i tot mitjançant inspecció visual exhaustiva.

En una palmera el morrut es pot trobar sota quatre formes diferents: ou, larva, pupa (capoll) i adult. Les femelles posen els ous amagats en ferides presents en l’exemplar i no segellades, o entre les bases de les fulles (en datileres preferentment en fillols), resultant molt difícils de veure per la seva mida, d’1 a 2 mm. Dels ous eclosionen les larves, de color blanc trencat a ocre sense pates, amb forma de pera que poden arribar als 5 cm. de llarg i viuen a l’interior del tronc i en les bases de les palmes. Aquestes larves quan aconsegueixen la seva última fase fabriquen un capoll de color marró fet amb les fibres de la palmera, a l’interior del qual es transformen en pupes, i, posteriorment, en escarabats adults. Els adults són de color vermell amb les ales ratllades en negre, el cap acaba en bec, la seva longitud oscil · la entre 2 a 5 cm. i se solen trobar darrere de les bases de les fulles.

Recomanacions

La primera recomanació per a tots aquells propietaris públics o privats de palmeres localitzades en zones de presència de la plaga és fer una vigilància estreta dels exemplars a la recerca dels signes descrits. Si es troba una / es palmera / es dubtosa / s s’ha de comunicar a l’Administració (Ajuntament, Conselleria, Generalitat, etc ….) competent en cada comunitat perquè els seus tècnics determinen si estan infestades per morrut, en aquest cas s’ha de procedir a la seva destrucció.

La segona recomanació important és tractar immediatament totes les palmeres d’al voltant de l’exemplar infestat i disposar una xarxa de trampeig en el focus constituït per trampes especials amb feromones d’agregació i atraients alimentaris a fi de permetre la captura dels insectes adults i constatar l’entrada de els mateixos a la zona.

Més Informació